Verder dan vergunningen
De Kiltunnel neemt veiligheid serieus. Minimaal vier keer per jaar worden alle systemen in de tunnel getest. Dat geldt bijvoorbeeld voor pompen, ventilatoren, omroepinstallaties, slagbomen en verkeerslichten. Zo weten we zeker dat alles ook echt werkt als het nodig is.
Onafhankelijk toezicht
De tunnelbeheerder (de directeur van het wegschap) is volgens de wet verantwoordelijk voor het nemen van alle maatregelen die de tunnel veilig maken. Hij moet ook zorgdragen voor goed onderhoud en daardoor onveilige situaties voorkomen. De tunnelbeheerder moet ook een onafhankelijke veiligheidsbeambte benoemen. Deze veiligheidsbeambte heeft specifieke wettelijke taken. Zijn belangrijkste taak is na te gaan of de tunnel in gebruik veilig is voor weggebruikers en het personeel. De veiligheidsbeambte heeft ook een belangrijke rol in het toetsen van de plannen voor groot onderhoud. Hij bespreekt ook de tijdelijke verkeerssituatie tijdens het groot onderhoud met de veiligheidsregio en zorgt ervoor dat de hulpdiensten tijdig kunnen oefenen.
Veiligheid bij pech
Bij een pechgeval detecteren camera’s automatisch een stilstaand voertuig. De rijstrook wordt met rode kruizen afgezet en er wordt een snelheidslimiet ingesteld. Medewerkers van de Kiltunnel zijn altijd vlakbij om hulp te verlenen.